Ismerd meg a guava gyümölcs sokoldalúságát

Guava gyümölcs

A Guava (Psidium guajava) egy trópusi gyümölcs, amely a Csendes-óceáni szigetvilágban őshonos, de számos más régióban is termesztik. A guava húsa bőségesen tartalmaz C-vitamint, rostokat és egyéb tápanyagokat, így a gasztronómiai és egészségügyi szempontból is értékes gyümölcsnek számít.

Hol őshonos?

A Guava (Psidium guajava) őshonos Dél-Amerikában, Mexikóban, a Csendes-óceáni szigetvilágban, Ázsiában és Afrikában.

Hol terem és hogy néz ki a guáva gyümölcs?

A Psidium guajava fák közepes méretű, kicsi lombú fák, amelyek akár 10 méter magasak is lehetnek. A gyümölcsei körte alakúak, átmérőjük 4-12 cm közötti, héjuk színe zöldtől a pirosig változhat, és bőrük puha, enyhén rugalmas. A húsuk sárga, fehér vagy rózsaszín, és általában savanykás, enyhén édes ízű. A gyümölcs közepén egy kemény magtömeg található, amely több apró magot tartalmaz.

Guava gyümölcs - Psidium guajava fa

Mire használják a Guava gyümölcsöt, a levelét és a kérgét?

A guáva gyümölcsöt édességek, lekvárok, juice-ok és dzsemek készítésére használják. A levelét tea formájában fogyasztják, ami népszerű a hasmenés, a vérnyomás és az emésztési problémák kezelésére. A kéregét pedig gyógyászati célokra használják, például a fogfájás, a láz és a hasmenés kezelésére. A kérge és magja is tartalmaz olyan anyagokat, amelyek védik a szervezetet a káros szabadgyökök ellen.

Milyen gyógyhatása van?

A gyümölcs és a levelek is tartalmaznak olyan tápanyagokat, mint a C-vitamin, a rost, a kálium és a vas, amelyek jótékony hatásúak az egészségre. Az alábbi gyógyhatásai vannak:

  • Védelmi hatás a szabadgyökök ellen: A magja és kérgében lévő anyagok védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen.
  • Vérnyomáscsökkentő hatás: A Psidium guajava levelei gátolják a vérnyomás emelkedését, így jó hatással vannak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére.
  • Hasmenés elleni hatás: A teája segít enyhíteni a hasmenést.
  • Fogfájás elleni hatás: A fa kérgének fájdalomcsillapító tulajdonságai segítenek a fogfájás enyhítésében.
  • Szépségipar: A Psidium guajava kérgének és magjának öregedésgátló tulajdonságai miatt a bőrápolásban is felhasználják.

Ezek a hatások klinikai vizsgálatok által alátámasztottak, ezért az orvosi vagy egészségügyi problémák kezelésére csak az orvossal való konzultáció után ajánlott guava fogyasztása.

Milyen íze van a guava gyümölcsnek?

A gyümölcsnek savanykás, enyhén édes íze van, ami a pomeló és a grapefruit ízét idézi. A gyümölcs húsa sűrű, és általában enyhén citromos vagy epres ízű. Az íz a gyümölcs érettségétől függ, a kevésbé érett gyümölcsök keményebbek és savanyúbbak, míg a teljesen érett gyümölcsök lágyabbak és édesebbek. A gyümölcs íze változatos lehet, attól függően, hogy milyen fajtájú guaváról van szó.

Néhány recept ami könnyen elkészíthető:

  • Smoothie: Az érett gyümölcsöket összeturmixoljuk tejjel vagy joghurttal, majd édesítsük mézzel vagy édesítőszerrel, ha szükséges. Az opcionális hozzáadása banán vagy egyéb gyümölcsök lehet, hogy még ízletesebb legyen a smoothie.
  • Pite: Az érett guavákat ledaráljuk, és összekeverjük cukorral, liszttel, sóval, fahéjjal és sütőporral. Ezzel a masszával kitöltjük a sütőpapírral bélelt tésztát, és előmelegített sütőben sütjük, amíg aranyszínű és ropogós.
  • Kompót: Az érett gyümölcsöket összevégjuk, és hozzáadjuk cukrot, fahéjat és vörös borsot. Az összekevert keveréket főzzük alacsony hőmérsékleten, amíg a cukor feloldódik és a gyümölcs puha nemlesz. Az így kapott kompótot hűtőszekrényben tárolhatjuk.
  • Szörp: Az érett gyümölcsöket turmixoljuk és hozzáadjuk a cukrot vagy édesítőszert, vörös borsot és citromlevet. Az összekevert keveréket hűtőszekrényben tároljuk, és jégkockák hozzáadásával frissítő italként fogyaszthatjuk.
  • Marinád – páclé: Az érett gyümölcsöket ledaráljuk, és összekeverjük balsamico ecettel, olívaolajjal, fokhagymával, sóval és borssal. Az így kapott páclében füstölt vagy húsokat, vagy halakat pácolhatunk
Guava smoothie

Vitamin, ásványianyag, tápanyag tartalma:

Gyümölcse magas C-vitamin, kalcium, vas, rost és anti-oxidáns tartalommal rendelkezik. Az alábbi táblázat mutatja az átlagos tápanyag tartalmát 100 g-ban:

Tápanyag Mennyiség (100 g-ban)
Kalória 68 kcal
C-vitamin 228,3 mg
Kalcium 31 mg
Vas 0,9 mg
Rost 3,0 g
Anti-oxidánsok Jelentős mennyiség

Megjegyzés: Az adatok változhatnak a fajtától, a termőterülettől és a tárolási módtól függően.

Gyakran feltett kérdések

Mikor érik a guava gyümölcs?

Gyümölcse általában 4-6 hónap múlva érik be, attól függően, hogy milyen fajtáját termesztik és milyen éghajlati viszonyok között.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a guava gyümölcs?

Gazdag C-vitaminban, rostokban, káliumban, kalciumban és foszforban. A gyümölcsnek magas a víztartalma is, így segíthet hidratálni a szervezetet.

Milyen módon lehet fogyasztani a guavát?

Lehet nyersen enni, de sokan készítenek belőle lekvárt, dzsemet vagy szörpöt is. A gyümölcsöt lehet felaprítani salátákhoz, smoothie-khoz vagy desszertekhez, például fagylalthoz.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a guava fogyasztásának?

Fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, javítani az emésztést, erősíteni az immunrendszert és védeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Ezenkívül magas rosttartalma segíthet a székrekedés megelőzésében.

Milyen környezeti előnyei vannak a guava termesztésének?

A növény rendkívül ellenálló és kevés gondozást igényel, így kevesebb vegyszerrel kell kezelni, ami javíthatja a környezeti állapotot. Emellett a Psidium guajava fa nagyon hasznos az erdők regenerálásában, mivel segít fenntartani a talaj nedvességtartalmát és megakadályozza a talaj erózióját.

Szeretnél bővebben olvasni a Psidium guajava növény jótékony hatásairól, itt van néhány hasznos cikk a témában:

  • A Healthline oldal leírja a gyümölcs egészségügyi előnyeit, beleértve a magas tápanyagtartalmat és a szív- és érrendszeri egészség javulását.”8 Health Benefits of Guava Fruit and Leaves” – Healthline (https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-guavas)
  • A Medical News Today cikke részletesen bemutatja a gyümölcs tápanyagtartalmát és azt, hogyan segítheti a javulását a szív- és érrendszeri egészségnek, a cukorbetegségnek és a ráknak. „The Health Benefits of Guava” – Medical News Today (https://www.medicalnewstoday.com/articles/323303)
  • A WebMD oldal ismerteti összetevőit és azzal kapcsolatos egészségügyi előnyöket, beleértve a szív- és érrendszeri egészség javulását, a rák elleni védelmet és a cukorbetegség megelőzését. „Nutrition and Health Benefits” – WebMD (https://www.webmd.com/diet/health-benefits-guava)
  • A Health.com oldal leírja a Psidium guajava gyümölcs néhány meglepő egészségügyi előnyét, beleértve a magas rosttartalmat, a szív- és érrendszeri egészség javulását és a rák elleni védelmet. „7 Surprising Health Benefits of Guava” – Health.com (https://www.health.com/nutrition/7-surprising-health-benefits-of-guava)
  • A Health Benefits Times oldal összefoglalja a gyümölcs használatát, előnyeit és tápanyagtartalmát, beleértve a magas C-vitamin tartalmat, a szív- és érrendszeri egészség javulását és a rák elleni védelmet. „Guava: Uses, Benefits, and Nutritional Information” – Health Benefits Times (https://www.healthbenefitstimes.com/guava/)

Képek: dreamstime.com

Szólj hozzá!