Licsi gyümölcs – Egzotikus ízek, értékes tápanyagok

Licsi gyümölcs - Litchi chinensis

A licsi gyümölcs egy trópusi, délkelet-ázsiai eredetű gyümölcs, amely egyre népszerűbb az egész világon, köszönhetően egyedülálló megjelenésének és ízélményének.

Licsi gyümölcs - Litchi chinensis

A licsi gyümölcs bemutatása:

A licsi (Litchi chinensis) egy trópusi és szubtrópusi éghajlaton termő gyümölcs, amely Kínából származik. A szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozik, és közismerten édes, zamatos ízéről híres. Egyre népszerűbbé válik világszerte, köszönhetően finom ízének és tápanyagokban gazdag jellegének.

Érdekesség: A családban található még több gyümölcsfajta mint pl. a rambutan, a longan.

Történelmi és kulturális háttere

A licsit már több mint 2000 éve termesztik Kínában, ahol az ókori császárok és előkelők kedvelt gyümölcsének számított. A kínai mitológiában is megemlítik, ahol a gyümölcs a szerencsét és a jólétet szimbolizálja. A kínai újévi ünnepségek során is fontos szerepet tölt be, ahol a bőség és az egészség jelképeként szolgál. Fokozatosan elterjedt Délkelet-Ázsiában, Afrikában, Amerikában és Ausztráliában is, ahol ma már széles körben termesztik.

Elterjedése és termesztése:

A licsi termesztése elsősorban trópusi és szubtrópusi éghajlaton lehetséges, ahol a gyümölcsfa megfelelő hőmérsékleti és csapadékviszonyokat talál. A Litchi chinensis egy lombhullató fa, amelynek magassága elérheti a 20 métert is. A fa levelei zöldek, öblösek és szélesek. Az optimális növekedési hőmérséklete 20-30 Celsius-fok között van, és száraz téli időszakot igényel a virágzás elősegítéséhez. Termesztése során fontos a megfelelő öntözés, tápanyagellátás és növényvédelem, amelyek biztosítják a jó minőségű és termésátlagot. A fák általában 5-10 éves korukban kezdenek termést hozni.

Licsi fa - Litchi chinensis

Hol termesztik a gyümölcsöt?

Elsősorban Kínában, Indiában, Thaiföldön, Vietnámban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken termesztik, de termesztik még Ausztráliában, Afrikában, Dél-Amerikában és az USA-ban is.

Termeszthető-e Magyarországon a Licsi növény?

Magyarország klímája nem megfelelő a Litchi chinensis termesztéséhez, mivel a licsi fajta meleg igényű növény, és a magas páratartalmú, meleg éghajlatot igényli a megfelelő fejlődéshez és terméshozamhoz. A Magyarországon a nyár hőmérsékletei általában nem elég magasak ahhoz, hogy a fák megfelelően fejlődjenek és termést hozzanak.

A gyümölcsről bővebben:

Külső megjelenés: méret, szín, héj

Mérete általában 3-5 centiméter átmérőjű, kerek vagy ovális formájú. A gyümölcs héja kissé szőrös és vastag, amelynek színe az érettségi fokától függően változik. Az érett licsi héja piros, vagy pirosas-barnás árnyalatú, míg az éretlen gyümölcsök zöldes színűek. A héj elég rugalmas, ezért könnyen lehúzható a gyümölcsről.

Belseje: hús, mag

A licsi belsejében a fehér, áttetsző, húsos rész található, amelynek konzisztenciája hasonlít a szőlőhöz vagy a kivihöz. A gyümölcs közepén egy nagy, barna mag található, amely nem fogyasztható, és óvatosan el kell távolítani a hústól fogyasztás előtt.

Ízélmény: édes, zamatos, egzotikus

A gyümölcsöt különleges, egzotikus ízélmény jellemzi, amely a trópusi gyümölcsök között is kiemelkedő. Az érett licsi húsa édes, gyakran egy kis savanykás árnyalattal, és friss, virágos illattal. A zamatos ízélményben gyakran érezhetők citrusos, rózsás és szőlős jegyek is, ami egy igazán egyedi ízélményt nyújt. Gyakran desszertekben, salátákban vagy frissítő italokban használják fel, de önmagában is nagyszerű csemege.

Mire használják a Licsit?

A licsit általában frissen fogyasztják, de elkészíthető belőle lekvár, dzsem, szörp és gyümölcslé is. A húsa nagyon finom és lédús, és íze édes és aromás, mely általában fehér, de néhány vöröses színű fajta is létezik. Húsa a magva körül van, amelyet általában kihámoznak és kidobnak, mielőtt a gyümölcsöt fogyasztják.

A gyümölcsből és kivonatból készült termékek számos jótékony hatással rendelkeznek az emberi szervezetre, mint például.

Húsa és kivonata is használható a kozmetikai termékekben és a bőrápoló termékekben is, mert hidratáló, tápláló és ránctalanító hatása van.

Van gyógyhatása a Licsinek?

A Licsi (Litchi chinensis) gyümölcse és a hozzá tartozó növényi kivonatoknak többféle gyógyhatása is van. A kutatások azt sugallják, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek a szabadgyökök elleni védelemben és a sejtek károsodásának megelőzésében. Emellett, és a magjának kivonatának is javíthatja az érfalak egészségét, és csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a vérnyomást. A kivonatokat is használják a gyulladás csökkentésére és az immunrendszer támogatására. Azonban ezeket a hatásokat még további kutatásokra van szükség, hogy megerősítsék és pontosítsák.

A Litchi chinensis gyógyhatásai közé tartozik:

  • A C-vitaminban gazdag, ami erősíti az immunrendszert és segít megelőzni a megfázást és az influenzát
  • Magas rosttartalma jótékonyan hat a bélrendszerre, segíti a székrekedés kezelését
  • A tiamin (B1-vitamin) javítja az agy működését és csökkenti a stresszt
  • A magnézium és a kalcium segít fenntartani az izom- és csontrendszer egészségét
  • A cink segít javítani a bőr, a haj és a köröm állapotát
  • A niacin (B3-vitamin) javítja a vérkeringést és csökkenti a koleszterinszintet
  • A folsav segít a vérképződésben és a fejlődő embriók egészségében.

*megjegyzés: ezeket a gyógyhatásokat az orvosok, tudományos kutatások alapján állítják, ami nem jelenti azt hogy 100% biztos, minden esetben hatásosak lesznek.

Licsi tápanyagtartalma:

Tápanyag Adag (100g)
Kalória 66 kcal
Fehérje 1.1 g
Zsír 0.5 g
Szénhidrát 16.3 g
Rost 1.4 g
C-vitamin 64.4 mg
B1-vitamin (tiamin) 0.04 mg
B2-vitamin (riboflavin) 0.03 mg
B3-vitamin (niacin) 0.8 mg
B6-vitamin 0.1 mg
Folsav 11 mcg
Cink 0.16 mg
Magnézium 21 mg
Kalcium 12 mg
Vas 0.3 mg
Megjegyzés: A tápanyagok mennyisége eltérhet a termék minőségétől, a termesztési módtól, a feldolgozási módtól.

Ehető a magja?

A licsi magja nem ehető, mert mérgező anyagokat tartalmaz. A magja általában kihámozva és kidobva van, mielőtt a gyümölcsöt fogyasztják. Bár a licsi magja kis méretű és kemény, de nem ajánlott enni, mert mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek károsak lehetnek az emberi szervezetre. Magjának belsejében található egy fehér, lédús anyag, amely ehető, de a mag körül található héjat nem szabad fogyasztani.

Hogyan készítsünk finom licsi desszertet?

Ha szeretne egy igazán finom desszertet készíteni, akkor érdemes a licsi gyümölcsöt felhasználni. Könnyen beilleszthető az édes desszertekbe, mint például pudingokba, süteményekbe vagy fagylaltokba.

A puding egy egyszerű és finom desszert, amelyet könnyen elkészíthetünk otthon. Csak keverjünk össze pudingport és tejet, majd adjunk hozzá gyümölcsöt. Ha szeretnénk, akkor feldobhatjuk a desszertet egy kis tejszínhabbal és reszelt citromhéjjal.

További egyszerű receptek:

  1. Smoothie: Egy licsi húsát kimagozzuk, apróra vágjuk és a turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a tejszínt, a mézet és a jégkockákat, majd összeturmixoljuk. A smoothie-t ízlés szerint édesíthetjük és a tetején egy kis darabkával díszíthetjük.
  2. Licsi-mangó saláta: Egy licsi húsát kimagozzuk, apróra vágjuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a felkockázott mangót, a felkockázott kókuszreszeléket és a lime levét. Jól összekeverjük és frissen fogyasztjuk.
  3. Lekvár: A gyümölcsöket megpucoljuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. A gyümölcshúst egy lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Főzzük, míg szép sűrű lekvárrá nem fő. A lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük és forró vízfürdőben sterilizáljuk.
  4. Sorbet: A gyümölcsöket megpucoljuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. A gyümölcs húst egy lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Főzzük, míg szép sűrű levet ad. A levet hűtőbe tesszük, majd a jégkrém gépben készítjük el a sorbet-et.
  5. Saláta: Vágj fel egy adag kelbimbót, egy avokádót és egy fél csésze gyümölcsöt. Keverd össze egy maréknyi dióval és egy olívaolaj-citromlé dresszinggel.
  6. Desszert: Tálald egyszerűen önmagában, vagy adj hozzá egy kevés tejszínhabot és egy kanál mézet.
Licsi ital

Hogyan vásároljunk érett licsi gyümölcsöt?

A licsi gyümölcsöt általában élelmiszerboltokban lehet megvásárolni. Általában piros héj borítja, aminek kissé durva lehet a tapintása.

A gyümölcsöt fogyasztás előtt meg kell hámozni. Ehhez csak vágjuk el a héjat, majd óvatosan távolítsuk el a magot.

Fontos, hogy csak érett gyümölcsöt vásároljunk. Az érett gyümölcs könnyen megsérülhet, így ügyeljünk arra, hogy ne válasszunk olyan gyümölcsöt, amelynek a héja sérült vagy repedt. Az érett gyümölcsnek enyhe, édes és fanyar íze van, és könnyen ki lehet bontani belőle a magot.

Gyakran feltett kérdések

Hol lehet megvásárolni?

Magyarországon a licsit általában az élelmiszerboltokban, piacokon és gyümölcsösökben lehet vásárolni. Azonban mivel ez egy trópusi gyümölcs, így csak szezonban és importált formában érhető el. Egyes nagyobb városokban találhatóak ázsiai boltok, ahol lehetőség van Licsit vásárolni. Az interneten is lehet rendelni, de ebben az esetben érdemes odafigyelni az eladó minőségére és a szállítás időpontjára.

Hogyan tároljuk a licsit?

Legjobb hűtőszekrényben tárolni, ahol akár egy hétig is elállhat. Ha pedig fagyasztani szeretnénk, akkor a gyümölcsöt először hámozzuk meg, majd csomagoljuk be fóliába vagy zacskóba, majd tegyük a fagyasztóba.

Mikor érik a licsi?

Általában júniustól szeptemberig érik.

Mennyire egészséges a licsi?

Rendkívül egészséges gyümölcs, gazdag tápanyagokban és jótékony hatásokkal rendelkezik az egészségre.
Javítja az emésztést.
Csökkenti a székrekedést.
Megelőzi az anémiát.
Erősíti az immunrendszert.
Javítja a bőr egészségét.
Csökkenti a vérnyomást.
Megelőzi a szívbetegségeket.
Csökkenti a rák kockázatát.

Milyen tápanyagokat tartalmaz?

A licsi gyümölcs gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban, kalciumban, magnéziumban és vasban. Magas rosttartalma segíti az emésztést és csökkenti a székrekedést. Alacsony kalóriatartalma miatt segít a súlycsökkentésben.

Mennyi licsit fogyaszthatunk egy nap?

A gyümölcsöt korlátozás nélkül lehet fogyasztani, de az ajánlott napi adag 2-3 darab. Enyhe íze miatt könnyen beilleszthető az étrendbe, és sokféle módon felhasználható.

Vannak-e mellékhatásai a licsi fogyasztásának?

Általában nincsenek mellékhatásai a fogyasztásának.

Összességében elmondható, hogy a licsi gyümölcs kiváló választás lehet, ha változatosabbá szeretnénk tenni az étrendünket. Egészséges és finom gyümölcs, amelyet könnyen beilleszthetünk az étrendünkbe, és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Ne habozzon kipróbálni a licsit, és élvezze az egzotikus ízvilágot!

Fotók: dreamstime.com

Szólj hozzá!