Longan gyümölcs – Az új superfood?

Longána - Dimocarpus longan

A longan gyümölcs egy trópusi és szubtrópusi éghajlaton növekvő gyümölcs, amely elsősorban Délkelet-Ázsiából származik, de mára már számos más régióban is megtalálható. A longána számos hasznos tulajdonsággal és ízletes ízvilággal rendelkezik, mely miatt egyre népszerűbb a világ szerte. Az alábbiakban részletesebben is bemutatjuk ezt a különleges gyümölcsöt.

Longán - Dimocarpus longan

Ismert nevei: longán, longána, sárkányszem

A longan gyümölcs általános jellemzői:

A longána (Dimocarpus longan) a szappanfafélék (Sapindaceae) családjába tartozik, amelybe a licsi is beletartozik. A gyümölcs húsos, fehér és enyhén édes-savanyú ízű, amelyet vékony, barna héj vesz körül. A gyümölcs közepén egy fekete mag található, amelynek megjelenése miatt a „sárkány szeme” nevet is kapta Kínában.

Longána - Dimocarpus longan

A longan TÖRTÉNELMI ÉS KULTURÁLIS HÁTTERE

A gyümölcs történelmi és kulturális háttere mélyen gyökerezik az ázsiai társadalmakban, főként Kínában, ahol népszerűsége több ezer évre nyúlik vissza. A longan különleges megjelenése, íze és tápláló értéke miatt hosszú ideje nagyra értékelik a helyi kultúrákban és a hagyományos gyógyászatban.

Származási helye valószínűleg Kína déli része, ahol a gyümölcsöt már i. e. 200 körül ismerték és fogyasztották. Hamar elterjedt a szomszédos országokban is, mint például Vietnamban, Thaiföldön és Mianmarban, ahol szintén fontos kulturális és gasztronómiai szerepe lett a gyümölcsnek.

A longan gyümölcsöt gyakran „sárkány szeme” néven is emlegetik, mivel a fehér, húsos belső rész és a közepén lévő fekete mag egy sárkány szemére emlékeztet. A sárkány az ázsiai mitológiában és kultúrában fontos szerepet tölt be, és szimbolikus jelentősége miatt gyakran a szerencse és a jólét jelképeként is tekintenek rá.

A hagyományos kínai gyógyászatban (TCM) a gyümölcsöt több mint 2000 éve használják különböző betegségek kezelésére. Húsát és magját is felhasználják, amelyeket általában szárítva vagy por formájában alkalmaznak. A longan többek között szív- és érrendszeri problémákra, memóriazavarokra, álmatlanságra és idegességre is alkalmazzák a hagyományos gyógyászatban.

A longan gyümölcs ma már a világ számos pontján elérhető és népszerű, az ázsiai ételeket kedvelők körében pedig különösen kedvelt.

ELTERJEDÉSE ÉS TERMESZTÉSE:

Hol termesztik?

A Longan gyümölcsöt általában trópusi és szubtrópusi régiókban termesztik, például Ázsiában, Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon. Az eredeti helye Kína, ahol már évszázadok óta termesztik és nagy mennyiségben fogyasztják. Népszerűsége azonban a világ más részeire is kiterjedt, és ma már sok országban termesztik, beleértve az Egyesült Államokat, Brazíliát, Thaiföldet, Indonéziát és Vietnamot is.

Dimocarpus longan fa

Termeszthető-e Magyarországon a Longan növény?

Igen, a Dimocarpus longan növény termeszthető Magyarországon, azonban az igényeinek megfelelő környezetet és gondozást biztosítani kell számára. A Longan egy trópusi növény, ami meleg és nedves klímát igényel, valamint fontos számára a megfelelő talajminőség és öntözés. A megfelelő mikroklímát biztosító üvegházakban vagy fóliasátrakban való termesztése javasolt Magyarországon.

A növény szabadföldön történő termesztése nem ajánlott Magyarországon, mivel az ország klímája nem felel meg a trópusi növények igényeinek. A hideg és száraz időjárás, valamint a fagyos telek nem kedveznek a Longan növénynek.

A longan GYÜMÖLCSRŐL BŐVEBBEN:

Hogy néz ki a gyümölcs?

A Dimocarpus longan fa kicsi és lassan növő fa, amely akár 10-20 méter magasra is megnőhet, bár általában 9 méter magasra nő. A gyümölcs héja kemény és barna színű, belül pedig egy áttetsző, fehér, zselészerű gyümölcs található, amelynek közepén egy fekete mag található.

Milyen íze van?

Gyümölcs édes és kissé fűszeres ízű. A gyümölcs zselészerű, áttetsző fehér húsának textúrája hasonló a lychee gyümölcséhez. A gyümölcsöt frissen lehet fogyasztani, vagy különböző édességekhez, italokhoz és ételekhez lehet hozzáadni.

Mire használják?

A longán gyümölcsöt általában frissen fogyasztják, vagy felhasználják különböző édességekhez, italokhoz és ételekhez. A gyümölcsöt szirupok, dzsemek és likőrök készítéséhez is felhasználják. Az ázsiai konyhában gyakran használják édességek, desszertek, sütemények, fagylaltok és saláták készítéséhez.

A gyümölcsnek különleges gyógyhatásai is vannak, és hagyományosan kínai orvoslásban használják az immunrendszer támogatására, az éjszakai izzadás csökkentésére és a vérnyomás szabályozására. Magjából pedig kivonják az olajat, amelyet kozmetikai célokra is használnak.

Milyen gyógyhatásai vannak?

Egyes kutatások szerint a longan gyümölcsének jótékony hatásai közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, az immunrendszer erősítése, valamint a gyulladások és öregedési folyamatok lassítása. Emellett, a hagyományos kínai gyógyászatban is szerepet kap, ahol a gyümölcsöt többek között álmatlanság, idegesség és memóriazavarok kezelésére használják.

A longán gyógyhatásai közé tartozik:

  1. Immunerősítő: A benne található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok elősegítik az immunrendszer egészségének fenntartását.
  2. Szív- és érrendszeri egészség: A longanban található kálium segíthet a vérnyomás szabályozásában és a szív egészségének megőrzésében.
  3. Energiaforrás: Gazdag B-vitaminokban, amelyek hozzájárulnak az energiaanyagcseréhez és a fáradtság csökkentéséhez.
  4. Emésztés segítése: Rosttartalma elősegíti az emésztést és segít a bélrendszer egészségének megőrzésében.
  5. Antioxidáns hatás: A gyümölcsben található antioxidánsok, mint például a polifenolok és a flavonoidok, segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, amelyek a sejtkárosodást és az öregedést okozzák.
  6. Idegrendszer támogatása: A longánban található B-vitaminok, mint a B1, B2 és B3, támogatják az idegrendszer megfelelő működését.
  7. Csont- és fogak egészsége: Foszfor- és kalciumtartalma hozzájárul a csontok és fogak egészségéhez.
  8. Vérképzés: Vas- és réztartalma elősegíti a vörösvértestek képződését, ami a megfelelő oxigénellátást és az általános egészségi állapot javulását eredményezi.

Fontos megjegyezni, hogy a gyümölcs fogyasztása önmagában nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot, de azok kiegészítéseként hozzájárulhat a jó közérzet fenntartásához. Mindig konzultálj orvossal, mielőtt bármilyen gyógyászati céllal fogyasztanál egy terméket.

A longan VITAMIN, ÁSVÁNYIANYAG, TÁPANYAG TARTALMA:

A gyümölcs tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalma 100 grammra vonatkoztatva a következő:

Tápanyag Mennyiség Napi szükséglet%
Energia 60 kcal 3%
Szénhidrát 15,14 g 5%
Rost 1,1 g 4%
Cukor 12,48 g
Fehérje 1,31 g 2%
Zsír 0,39 g 1%
Koleszterin 0 mg 0%
Vitaminok
A-vitamin 28 IU 1%
C-vitamin 84 mg 140%
E-vitamin 0,07 mg 0%
K-vitamin 0,4 μg 0%
B1-vitamin (tiamin) 0,031 mg 2%
B2-vitamin (riboflavin) 0,14 mg 10%
B3-vitamin (niacin) 0,3 mg 2%
B6-vitamin 0,1 mg 5%
Folsav 22 μg 6%
Pantoténsav 0,12 mg 2%
Kolin 9,1 mg
Ásványi anyagok
Kálium 266 mg 6%
Kalcium 1 mg 0%
Magnézium 10 mg 3%
Foszfor 21 mg 2%
Nátrium 1 mg 0%
Vas 0,13 mg 1%
Cink 0,05 mg 0%
Réz 0,07 mg 3%
Mangán 0,05 mg 2%
Szelén 0,6 μg 1%

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ezek az értékek tájékoztató jellegűek, és változhatnak a termesztési körülményektől és a gyümölcs érettségi szintjétől függően. A napi szükséglet százalékos értékei egy átlagos 2000 kalóriás étrenden alapulnak. Az egyéni igényektől függően ezek az értékek eltérhetnek.

Longan ELKÉSZÍTÉSI MÓDSZEREK

A gyümölcsöt frissen, aszalva vagy konzervként is fogyaszthatjuk. Egyes ázsiai konyhákban a gyümölcsöt édességek, levesek és egyéb ételek ízesítésére is használják. Nemcsak finom, hanem tápláló is, hiszen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.

Aszalt longána

Egyszerű receptek longanNAl:

  1. Tea: Forró vízbe tegyél néhány szem longant, majd hagyd állni pár percig. Ezután szűrd le, és ízesítsd mézzel vagy citromlével.
  2. Fagyi: Egy keverőtálban keverd össze a frissen facsart lét, a tejszínt és a cukrot. Ezután tedd a keveréket egy jégkrémformába, és tegyél bele fagyósítóba legalább 4 órára.
  3. Saláta: Vágj fel egy maréknyi gyümölcsöt apró kockákra, majd keverd össze az avokádóval, a paradicsommal, az uborkával, a lilahagymával és a friss petrezselyemmel. Ízesítsd olívaolajjal és citromlével.
  4. Longan-rizs: Főzz egy csészényi rizst az elkészítési utasítások szerint, majd keverd össze a frissen facsart lével, a feldarabolt gyümölcsökkel és a mandulával. Tálald melegen.
  5. Longános-csirke: Sütőben süsd meg a csirkemellet, majd tedd félre. A serpenyőben olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a feldarabolt longant, a zöldhagymát és a fokhagymát. Süssd pár percig, majd tedd vissza a csirkemellet, és addig süsd, amíg a csirke teljesen átsül.
Longána ital

HOGYAN VÁSÁROLJUNK ÉRETT GYÜMÖLCSÖT?

Ha érett gyümölcsöt szeretnénk vásárolni, akkor a következő lépések ajánlottak:

  1. Válasszunk olyan longant, amelynek a héja egyenletesen barnás piros vagy barnás sárga színű. Ha a héj zöld, akkor az azt jelenti, hogy még nem teljesen érett.
  2. Tapintsuk meg a gyümölcsöt. Az érett gyümölcs húsának puhanak és rugalmasnak kell lennie. Ha a gyümölcs kemény vagy túl puha, akkor az azt jelenti, hogy nem megfelelően érett.
  3. Válasszuk olyat, amelynek a héja nem túl kemény és nem is túl lágy. Ha túl kemény, akkor az azt jelenti, hogy még nem teljesen érett, ha túl lágy, akkor pedig az lehet, hogy már túlérett.
  4. Figyeljünk oda arra, hogy az érett gyümölcs ne legyen sérült, repedezett vagy foltos. Ha ilyen jellegű hibát tapasztalunk a gyümölcsön, akkor valószínűleg már nem lesz jó minőségű.
  5. Az érett gyümölcs illata is fontos. Ha az illata kellemes és intenzív, akkor az azt jelenti, hogy az érett és friss. Ha nem érezni semmilyen illatot, akkor az lehet, hogy nem teljesen érett.

Ha ezekre az ajánlásokra figyelünk, akkor jó minőségű és ízletes longan gyümölcsöket tudunk vásárolni.

Gyakran feltett kérdések

Mi az a longan gyümölcs, és honnan származik?

A longan egy trópusi gyümölcs, amely Délkelet-Ázsiából származik, különösen Kína, Thaiföld és Vietnám területéről. Egy kis, barna héjú, fehér húsú gyümölcs, amelynek édes, szőlős íze van.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a longan gyümölcs?

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a C-vitamin, B-vitaminok (különösen a B1-, B2- és B3-vitamin), kálium, foszfor, magnézium és kálcium. Emellett rostokat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.

Hogyan lehet fogyasztani a longan gyümölcsöt?

A gyümölcsöt frissen, szárított formában, konzervben vagy befőttként is fogyaszthatjuk. A friss longan héját lehámozva fogyasztható, és egyes helyeken a gyümölcslevet is elkészítik belőle. A szárított-aszalt formában gyakran süteményekben, desszertekben vagy tea formájában is megtalálható.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a longan gyümölcs fogyasztása?

A gyümölcsnek számos egészségügyi előnye van, többek között:

Javítja a agyműködést.
Fokozza a bőr egészségét.
Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Csökkenti a stresszt és az alvási problémákat,
Erősíti az immunrendszert.
Gyulladáscsökkentő.
Növeli a libidót.
Megakadályozza az anémiát.
Védelmet nyújt a krónikus betegségek ellen.

Milyen más gyümölcsökkel lehet összetéveszteni a longant?

Gyakran összetéveszthető a lichi gyümölccsel, mivel mindkét gyümölcsnek van egy fehér, áttetsző húsa, amely egy nagy magot vesz körül. Azonban a licsi kicsit nagyobb és a héja pirosasbarna színű. A longan és a rambutan gyümölcsök is hasonlóak egymáshoz, de a rambutan héja tüskés, míg a longané sima.

Magas a gyümölcs cukortartalma?

Igen, a longan magas cukortartalmú. 100 grammban körülbelül 65 gramm cukor van. Ezért ez a gyümölcs megemelheti a vércukorszintjét.

Superfood a longána?

Igen, hasznos tápanyagokat tartalmaz, amelyek többféle egészségügyi előnnyel járnak. 

SZERETNÉL BŐVEBBEN OLVASNI A NÖVÉNY JÓTÉKONY HATÁSAIRÓL, ITT VAN NÉHÁNY HASZNOS CIKK A TÉMÁBAN:

  1. Exhaustive Plant Profile of “Dimocarpus longan Lour” with Significant Phytomedicinal Properties: A Literature Based-Review – https://www.mdpi.com/2227-9717/9/10/1803 (Ez az értekezés a gyümölcs táplálkozási értékéről, antioxidáns és gyógyászati tulajdonságairól szól.)
  2. Phytochemical constituents and biological activities of longan (Dimocarpus longan Lour.) fruit: a review – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453020300331 (Ez a cikk összefoglalja előnyeit, és mint funkcionális egészségügyi élelmiszer jövőbeli fejlesztéseinek lehetőségeit).
  3. Longan Fruit: Health Benefits, Nutritional Value & Drawbacks – https://www.healthifyme.com/blog/longan-fruit/ A cikk részletesen bemutatja a lonana előnyeit, hátrányait.

Fotók: dreamstime.com

Szólj hozzá!