A mirtuszdió vagy Acca sellowiana egy trópusi gyümölcsfa, amely eredetileg Dél-Amerikából származik, de mára már elterjedt a világ számos trópusi és szubtrópusi területén. Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált Magyarországon is, így érdemes megismerni annak tulajdonságait és felhasználási lehetőségeit.
Honnan származik a mirtuszdió? Hol őshonos?
A mirtuszdió, más néven a Feijoa vagy az acca, eredetileg Dél-Amerikában, az Andok vidékén honos, ahol a 19. században fedezték fel. Azóta elterjedt számos trópusi és szubtrópusi területen, köztük Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is.
Termeszthető Magyarországon?
A mirtuszdió termesztése Magyarországon is lehetséges, de figyelembe kell venni a trópusi és szubtrópusi körülményeket. A növény szereti a meleg és napos helyet, valamint az alacsony páratartalmat. A teleltetéshez viszont hideg és száraz helyre van szüksége. A növénynek jó vízelvezető talajra van szüksége, valamint rendszeres öntözésre.
Hogy néz ki a Acca sellowiana növény és a termése?
Egy örökzöld cserje vagy fa, amely akár 5 méter magasra is megnőhet. A levelei zöldek és szőrösek, a virágai fehérek és kellemes illatúak. A termése gömbölyű vagy hosszúkás, kb. 5 cm hosszú, éretten sárga színű, édeskés ízű és enyhén savanykás aromával rendelkezik.
Milyen családba tartozik? Mik a rokon fajok?
A mirtuszdió a Myrtaceae családba tartozik, amelynek többek között az eukaliptuszfa is tagja. Rokon fajai közé tartozik az ugyancsak Dél-Amerikában őshonos guavafa (Psidium guajava), a vörös füge (Feijoa sellowiana) és az aranyalma (Myrciaria dubia).
Milyen íze van a mirtuszdiónak?
A mirtuszdió édeskés ízű, enyhén savanykás aromával rendelkezik. Az ízvilága hasonlít az ananászhoz, a mangóhoz és az őszibarackhoz, de egyedi és kellemes ízt kölcsönöz a konyhának.
TÁPANYAGTARTALMA ÉS EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEI
Rendkívül tápláló gyümölcs, amely számos fontos vitamin, ásványi anyag és tápanyag forrása. 100 gramm mirtuszdió tartalmazza a következő tápanyagokat:
Tápanyag
Mennyiség
Kalória
92 kcal
Szénhidrát
21,65 g
Fehérje
1,5 g
Zsír
0,5 g
Rost
5,6 g
C-vitamin
60 mg
Kalcium
33 mg
Vas
1 mg
Magnézium
18 mg
Foszfor
14 mg
Kálium
220 mg
Az acca sellowiana számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. A magas C-vitamin tartalma segíthet az immunrendszer erősítésében, az antioxidánsok pedig segíthetnek a sejtek károsodásának megelőzésében. A magas rosttartalom elősegíti az emésztést és csökkenti a koleszterinszintet. Ezen kívül a a benne található ásványi anyagok és vitaminok számos más egészségügyi előnyt is biztosítanak.
FELHASZNÁLÁSA ÉS ELKÉSZÍTÉSE
A mirtuszdió felhasználható frissen, de készíthetünk belőle dzsemet, lekvárt, süteményeket, joghurtot, smoothie-t és szirupot is. Frissen is fogyasztható, de az édesített változatok ízesítésekor érdemes visszafogni az édesítőszerek mennyiségét, hogy a termés természetes íze érvényesülhessen.
Hogyan válasszuk ki és tároljuk?
Akkor érett, amikor a héja sárga színűvé válik. Ha megérett, akkor a fát rázva a termés leeshet. A mirtuszdiót száraz, hűvös helyen érdemes tárolni, de akár hűtőszekrényben is eltartható. Az érett gyümölcs legfeljebb 2 hétig tartható.
Néhány recept
Smoothie: turmixoljunk össze egy marék friss gyümölcsöt, egy banánt, egy csésze mogyorótejet és egy evőkanál mézet. A krémes smoothie tökéletes reggeli vagy ebéd kiegészítője lehet.
Lekvár: forraljunk fel egy kilogramm mirtusz diót, egy csésze vizet és egy kilogramm cukrot. Főzzük addig, amíg a keverék besűrűsödik, majd töltsük üvegekbe.
Mirtuszdiós sütemény: készítsünk süteményt egy alap tésztából, majd tegyünk rá szeletelt diót, és szórjuk meg fahéjjal és cukorral. Süssük 20-25 percig, majd tálaljuk.
Gyógyászatban is használják? Ha igen hol és mire?
A mirtuszdiót számos gyógyászati célokra használják, többek között:
Megfázás és influenza kezelése
Emésztési problémák enyhítése
Bőrbetegségek kezelése
Rákmegelőzés
Szív- és érrendszeri problémák megelőzése
Kivonatát gyakran használják kozmetikai termékekben, például arclemosókban, tonikokban és hidratáló krémekben is.
Mire használják még?
A mirtuszdiót nemcsak az élelmiszeriparban és a gyógyászatban használják, hanem a dekorációban is. A mirtuszdió levelei és virágai gyönyörű díszeket alkothatnak, amelyek szépen mutatnak a lakásban vagy a kertben.
TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK
A mirtuszdiót néha fehér ananásznak is nevezik a kellemes aromája miatt.
Virágzása az év különböző időszakaiban történhet, attól függően, hogy hol termesztik.
A mirtuszdió leveleit hagyományosan gyógyászati célokra használják, például a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésére.
ÖSSZEFOGLALÁS
A mirtuszdió, feijoa vagy acca sellowiana egy ízletes és tápláló gyümölcs, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A gyümölcs felhasználható számos étel és ital elkészítéséhez, valamint szép díszek készítésére is alkalmas. Magyarországon is termeszthető, de trópusi és szubtrópusi körülményeket igényel.
Képek: dreamstime.com
FAQ
Mennyi ideig tartható el a mirtuszdió?
Az érett gyümölcs legfeljebb 2 hétig tartható, ha száraz, hűvös helyen tároljuk. Hűtőszekrényben tárolva tovább is eltartható.
Hol lehet mirtuszdiót vásárolni Magyarországon?
A mirtuszdiót számos bio- és egészségboltban lehet beszerezni Magyarországon, valamint online is rendelhető. A csemete számos kertészetben megtalálható már.
Milyen betegségekre ajánlott a mirtuszdió fogyasztása?
A mirtuszdió fogyasztása segíthet megelőzni számos betegséget, többek között a megfázást és az influenzát, valamint csökkentheti a koleszterinszintet és támogathatja az immunrendszert.
Hogyan lehet felhasználni a mirtuszdiót a konyhában?
Felhasználható számos étel és ital elkészítéséhez, például smoothie-hoz, lekvárhoz, süteményhez és sziruphoz. A friss gyümölcs is fogyasztható, de az édesített változatok ízesítésekor érdemes visszafogni az édesítőszerek mennyiségét, hogy a termés természetes íze érvényesülhessen.
Hol találhatóak mirtuszdió ültetvények Magyarországon?
Magyarországon még nincsenek nagy kiterjedésű mirtuszdió ültetvények, de egyre több magángyűjtő termeszti ezt a növényt otthonában. A trópusi és szubtrópusi körülmények miatt azonban nem egyszerű a mirtuszdió termesztése Magyarországon.